Ben ik hoogbegaafd?

 In Algemeen

Deze vraag wordt me heel regelmatig gesteld. Hoog tijd dus om er een blog over te schrijven.

Einstein, Mozart… jij?

We denken bij hoogbegaafdheid al snel aan Einstein, Mozart of recentelijk aan het Belgische jongetje dat op zijn zesde al naar de universiteit gaat. Maar zulke hoogbegaafden zijn uitzonderlijk. Wat is hoogbegaafdheid dan eigenlijk?

Delphi-model

Het lastige van de term hoogbegaafdheid is dat er in de wetenschap geen overeenstemming over is. Er bestaan wel dertien verschillende definities van hoogbegaafdheid. In 2007 werd door een twintigtal experts en andere hoogbegaafden het Delphi-model gedefinieerd. Veel hoogbegaafden herkennen zich hierin. Hierin wordt een hoogbegaafde omschreven als een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creƫren.

 

 

Hoogbegaafdheid is een manier van zijn

Het mooie van dit model is dat duidelijk wordt dat hoogbegaafdheid veel meer is dan een IQ. Hoogbegaafdheid is een andere manier van denken en een andere manier van zijn. Als hoogbegaafde ben je een snelle denker. Je denkt vanuit het overzicht; eerst het grote plaatje. Daarna pas de details. Je bent vaak ook autonoom, creatief en gevoelig. Ook hebben veel hoogbegaafden een groot gevoel voor rechtvaardigheid en zijn erg perfectionistisch.

Op de werkvloer (en soms thuis) kan dat botsen. Hoogbegaafde volwassenen nemen vaak grote denkstappen. Ze zijn creatief en komen met out of the box oplossingen. Ze begrijpen vaak niet dat anderen niet zien wat zij bedoelen. Dat leidt dan tot conflicten, bijvoorbeeld met leidinggevenden. Er zitten nogal wat hoogbegaafden thuis met de gedachte dat er iets mis is met ze. Veel hoogbegaafden kloppen tevergeefs aan voor hulp, maar helaas zijn de meeste bedrijfsartsen, reguliere psychologen en coaches onvoldoende bekend met hoogbegaafdheid. Hierdoor word je niet goed geholpen of je krijgt een diagnose die niet bij je past.

 

Erken hoogbegaafdheid

Zijn hoogbegaafden beter? Nee, ze zijn niet beter. Ze hebben wel vaak andere behoeftes. Ook in de manier van coachen en begeleiding. Belangrijk is dat hoogbegaafdheid wordt erkend en niet miskend. Een hoogbegaafde die zichzelf goed kent, kan veel bijdragen aan de maatschappij en aan de omgeving waarin hij werkt.

Herken jij jezelf in dit blog of wellicht een collega? Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Op deze site vind je meer informatie over de begeleiding aan hoogbegaafde volwassenen in mijn praktijk of binnen organisaties.

Recommended Posts

PLAATS EEN REACTIE