Hoe Byron Katie me hielp de nacht doorkomen

 In Inspiratie

Op een nacht als deze, vraag ik mezelf werkelijk af hoe ik in deze situatie verzeild ben geraakt. Dat weet ik natuurlijk wel. Ik kreeg een enorm leuk aanbod om een weekend lang in de bossen met een leuke groep vrouwen te gaan schrijven. Daar had ik enorm veel zin in. Ik reisde 167 km met het openbaar vervoer (dat bleek een inschattingsfout) om ergens in een Gronings huisje midden in de bossen te bivakkeren. En ik had natuurlijk kunnen weten dat mensen niet de enige levende wezens zijn die in huisjes in de bossen wonen. Ik had er alleen niet aan gedacht van tevoren. 

Oog in oog

Terwijl ik mijn kamer in orde aan het maken was, stond ik oog in oog met zo’n achtpotig monster. Hij schrok nog meer van mij dan ik van hem. Maar toch. Ik merkte direct dat mijn gedachten met me de vrije loop namen. De meest angstige spinnenvisioenen zag ik voor me. En dat terwijl ik in de jungle van Costa Rica heb geslapen en enorme spinnen heb gezien. Ik was erg teleurgesteld in mezelf. 

Een van mijn mede-schrijfsters verwijderde de spin. Voor de zekerheid verhuisde ik naar een andere kamer. Maar toen, bij de laatste inspectie voor het slapen, vond ik er weer een. Hij zat wel op 5 meter hoogte en was erg klein. Maar toch. Ik kon er niet bij en niets aan de situatie veranderen. Ik besloot daarom dat ik mijn gedachten over de situatie moest onderzoeken om uit deze angstige situatie te stappen.  

Bang voor je eigen gedachten

Ik hoor je denken: Hoe doe je dat dan? Als je ergens onder lijdt, dan kun je in dit soort situaties veel hebben aan ‘The Work’ van Byron Katie. Ze heeft een methode ontwikkeld om je gedachten te onderzoeken aan de hand van vier vragen. Ze zegt erover: “De oorzaak van je lijden ligt namelijk vaak in wat jij gelooft dat waar is. In plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals deze is, kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren.” 

Inmiddels wordt deze methode gezien als de nieuwste generatie cognitieve gedragstherapie. En dat is goed nieuws. Vooral voor mensen die erg ‘in hun hoofd zitten’ is deze methode erg effectief. Wil je meer weten of hulp om jouw wirwar aan gedachten op een rijtje te zetten. Voel je vrij om een kostenloze kennismaking met me in te plannen. Dan bekijken we samen of ik iets voor je kan betekenen. 

Nieuwste berichten

PLAATS EEN REACTIE