COACHING.

lijntje2

Hoe kan ik weer met plezier naar mijn werk?
Hoe kan ik (weer) in verbinding staan met mezelf?
Hoe kan ik leven vanuit mijn hart?
Hoe kan ik voorkomen dat ik (weer) in een burn-out terecht kom?
Ik voel me anders dan anderen. Hoe vind ik mijn plek in de maatschappij, in de wereld?
Hoe maak ik van mijn hoogbegaafdheid een kracht?

lijntje2

Hoogbegaafde volwassenen lopen vaak tegen specifieke problemen aan. Problemen op het werk, het gevoel ‘anders’ te zijn, perfectionisme, faalangst, verveling, een hoofd dat nooit stopt met denken en een lijf dat niet stopt met voelen, vragen over de zin van je leven. Misschien herken jij dit ook wel.

Aangepast aan de verwachtingen van anderen

Of je hebt jezelf zo aangepast aan de wensen van je omgeving, dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Dat gebeurt vaak al op hele jonge leeftijd. Het is niet raar en het ligt ook niet aan jou. Maar je hebt er wel veel last van. Vaak komt er een moment in je leven dat je voelt dat het niet meer lekker loopt. Er is weinig energie meer en de energie die er nog is, gaat op aan anderen.

Veel mensen begrijpen het ook niet echt. Door continu tegen een muur van onbegrip aan te lopen, kun je opgebrand en gedesillusioneerd raken. Veel hoogbegaafden kloppen tevergeefs aan bij de GGZ, maar reguliere psychologen en coaches zijn vaak niet bekend met hoogbegaafdheid en kunnen de issues waar hoogbegaafden mee worstelen zelfs verergeren.

Maar het kan echt. Een leven leiden vanuit wie jij bent en vanuit wat jij wilt en nodig hebt. Hoogbegaafdheid heeft heel veel mooie eigenschappen. Al kijk je er nu misschien niet altijd zo naar.

Zo help ik je

Ik geloof alleen in maatwerk. Bij mij krijg je een traject aangeboden dat volledig op jou is afgestemd met interventies vanuit de positieve psychologie, vanuit coaching en vanuit de recente inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek naar hoogbegaafdheid.

De positieve psychologie besteedt veel aandacht aan het vergroten van veerkracht, het bouwen op je sterke kanten, optimisme, relaties met anderen, hoop, flow, zingeving, maar ook het omgaan met gebeurtenissen uit het verleden. Dat zijn vaak ook de thema’s waar veel hoogbegaafden mee worstelen.

Gespecialiseerd in hoogbegaafdheid

Als positief psycholoog ben ik daarom ook gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Soms vind ik echter dat je baat kan hebben bij andersoortige interventies, dan zal ik gebruik maken van interventies uit coaching. Hieronder leg ik je het verschil tussen beiden uit.

Het verschil tussen coaching en positieve psychologie

Zowel coaching als positieve psychologie zijn oplossingsgericht, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Positieve psychologie heeft een wetenschappelijke basis en werkt daardoor met vragenlijsten en interventies die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Terwijl er bij coaching interventies vanuit verschillende stromingen worden gebruikt. Dat wordt ook eclectisch genoemd; de coach faciliteert het proces. Een positief psycholoog is vaak meer een mentor. Ik vind ze elkaar mooi aanvullen daarom gebruik ik beiden. Het uitgangspunt is altijd om jou datgene te bieden waar je echt wat aan hebt.

Vie+ is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

NOBCO
ECHA
IPPA
Stichting Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid