Deze tijd vraagt om vertraging, bezinning & verbinding

 In Inspiratie

Nederland valt grotendeels stil. Als je niet in de zorg werkt of geen dierbaren hebt die ernstig ziek zijn, dan heerst er een vreemd soort stilte in ons land. Scholen zijn gesloten. Restaurants en sportscholen zijn dicht. Veel schappen in de supermarkt zijn leeg. En toen ik vanmorgen brood ging kopen, hield iedereen keurig 1,5 meter afstand van elkaar.

Tegelijkertijd voel ik ook meer vriendelijkheid en meer compassie. Er werd niet geklaagd toen de man voor ons in de rij eindeloos lang deed over het afrekenen van zijn boodschappen. En ook toen ik met mijn karretje het gangpad van de AH blokkeerde, kreeg ik na mijn sorry geen boze blik, maar een vriendelijk ‘dat geeft helemaal niets’ te horen.

Compassie

Als positief psycholoog gaat mijn hart daar sneller van kloppen, want wat we nu zien, dat is waar ik zo intens in geloof: compassie, vriendelijkheid, dankbaarheid en optimisme. En ik kan nog zoveel oefeningen en ebooks schrijven, maar nu leren we van het leven zelf wat het betekent om te leven in het ‘nu’, om te denken aan elkaar. En dat samen maakt dat we individueel en als samenleving veerkrachtig worden.

Angst

En tegelijkertijd besef ik dat deze gevoelens razendsnel afgewisseld kunnen worden door angst en onzekerheid. Ook de stilte en het ontbreken van een structuur kan angst oproepen. Het voelt dan als een welkome afleiding om juist de onrust op te zoeken. Het internet afstruinen op zoek naar nieuwe berichtgeving over het Coronavirus. Angstige gedachten die met je aan de haal kunnen gaan: “Wat als ik of mijn geliefden ziek worden?” ‘Wat als ik mijn baan verlies of failliet ga?” Wat als. Juist in de stilte gaat ons brein zoeken naar afleiding. Het is nu aan jou om daar weerstand aan te bieden.

Deze adviezen kunnen je helpen om weerstand te bieden aan onrust en angst en helpen je tegelijkertijd te vertragen, bezinnen en te verbinden met elkaar en met jezelf.

Creëer een nieuwe structuur

Dit is een hele concrete, maar fundamenteel om rust te creëeren. Maak heldere afspraken met je partner over de taakverdeling. De een kan bijvoorbeeld van 9.00-13.00 uur bij de kinderen zijn en helpen met schoolwerk, terwijl de ander dan ongestoord kan werken. Van 13.00-17.00 uur wisselen jullie de rollen om. Of misschien werkt een andere verdeling beter voor jullie, als maar helder is voor iedereen in het gezin wie wat wanneer doet. Let goed op elkaar en ga niet over elkaars grenzen heen.

Zorg voor jezelf

Ruim (nog steeds) dagelijks tijd voor jezelf in om te mediteren, te schrijven, aan yoga te doen of een van die andere dingen waarvan je oplaadt. Heel belangrijk in deze periode! Gebruik deze tijd om het contact met jezelf te herstellen.

Ga de natuur in

Grote groepen mensen moeten we vermijden, maar naar buiten gaan kan prima. Ga voetballen met je kinderen. Ga hardlopen, tuinieren of in de voorjaarszon zitten. Als je maar dagelijks naar buiten gaat.

Geef toe aan je uitgestelde verlangen 

Wat heb je uitgesteld waar je al een hele tijd naar verlangt? Nieuwe plannen voor de toekomst uitwerken? Meer tijd met je gezin? Of gewoonweg eens een boek lezen, een online cursus volgen of je zolder opruimen? Nu is het moment! Ga het doen. Als het te groot voelt, maak dan een plan en neem iedere dag een klein stapje om het waar te maken. Als je iedere dag een klein stapje zet, heb je na drie weken al een enorme berg verzet.

Historisch gezien is dit een unieke periode. En misschien wel juist wat we als mens nu nodig hebben: vertraging, bezinning en verbinding. Probeer deze periode daarom ook zo te zien.

Ik wens je bezinning, verbinding en gezondheid toe. Let goed op elkaar en op jezelf.

 

 

Recommended Posts