Dit is waarom je niet lekker in je werk zit

 In Hoogbegaafdheid, Positive Psychology Coaching

Als kind wist ik niet wat ik wilde worden. De ene keer leek chirurg me wel wat, de andere keer zag ik mezelf als schapenhoeder met de seizoenen meetrekken van noord naar zuid Italië. Uiteindelijk maakte ik met mezelf een afspraak. Als ik weer eens moest antwoorden op de vraag: “Wat wil je worden?”, dan zou ik ‘actrice’ antwoorden.  Als acteur hoef je namelijk niet te kiezen, je kunt iedereen zijn. En daarmee was die heikele kwestie opgelost. Niet dat ik echt actrice wilde worden. Ik had gewoon geen zin in die al eeuwige vraag.

Op mijn zeventiende wist ik nog steeds niet wat ik wilde worden. Na wat studies uitgeprobeerd te hebben, besloot ik Maatschappijgeschiedenis te gaan studeren, want ‘ik moest toch wat’. Het bleek een schot in de roos. Niet meteen, want ik had nooit leren leren, dus het eerste en tweede jaar kwam ik ploeterend door. Maar daarna was ik al schrijvend en onderzoekend helemaal in mijn element.

 

Mijn afstudeeronderzoek naar Kamp Westerborg
Ik deed mijn afstudeeronderzoek naar veerkracht onder Joodse gevangenen in kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik spitte brieven en dagboeken door. Hun verhalen van hoop, verlies en veerkracht waren tragisch en mooi tegelijkertijd en ze troffen me recht in mijn ziel. Ik raakte gefascineerd in mensen en in hun vermogen om te overleven en te veranderen. Het zou uiteindelijk nog 14 jaar duren voordat ik écht mijn pad zou vinden, maar het zaadje werd daar geplant.

 

Op het randje van een bore-out
Wat ik toen niet wist, is dat die studie perfect aansloot bij mijn sterke eigenschappen: creatief, intellectueel, strategisch, levenswijs en gefascineerd door ideeën met een grote belangstelling voor de wereld. Hierdoor verbond ik thema’s aan elkaar die niet direct voor de hand liggen waren, zoals humor in kamp Westerbork en de rol van veerkracht hierin. En ook later zou ik hoogbegaafdheid en positieve psychologie aan elkaar verbinden. Ook twee onderzoeksgebieden die toen nog nauwelijks met elkaar in contact waren gekomen.

 

Ik bloeide op
In de tussenliggende periode van 14 jaar kon ik mijn sterke eigenschappen maar deels kwijt in mijn werk. In de perioden dat dat lukte, bloeide ik op en in de tijden dat daar geen beroep op werd gedaan, stroomde de energie weg en zat ik op het randje van een bore-out. Waar dat aan lag, realiseerde ik me niet. Nu weet ik dat ik mijn sterke eigenschappen niet genoeg kwijt kon in mijn werk. En dat er heel veel mensen zijn zoals ik. Weet jij wat jouw sterke eigenschappen zijn?

 

Een sterke eigenschap is niet hetzelfde als een talent.
Vanuit de positieve psychologie besteden we veel aandacht aan het voortbouwen op je sterke eigenschappen. De wetenschap laat namelijk zien dat de kans op succes veel groter is als je een probleem oplost vanuit je sterke eigenschappen. Ga maar eens na. Als je iets moet doen (van jezelf of een ander) waar je eigenlijk geen zin in hebt of wat je niet leuk vindt, dan lekt er energie weg en geef je het sneller op. Voor veel hoogbegaafden is het vinden van je sterke eigenschappen vaak een extra uitdaging. Veel van hen hebben zich in de loop der jaren zo aangepast aan hun omgeving, dat ze het zicht op waar ze goed in zijn én waar ze ook gelukkig van worden, zijn kwijtgeraakt. Voor hen is het vooral van belang om hier eens uitvoerig bij stil te staan.

 

Wat zijn jouw sterke kanten?
En dan nu mijn vraag aan jou. Weet jij wat je sterke kanten zijn? Maak eens een lijstje met dingen waar je energie van krijgt. Welke eigenschappen horen daarbij. En kijk dan eens hoe vaak je die eigenschappen gebruikt in je werk en in je leven. Je zal zien dat je meer jezelf voelt als je sterke eigenschappen kwijt kunt.

 

Masterclass ‘Gelukkig in je Werk’
Wil je het meteen grondig aanpakken en erachter komen hoe je in je leven weer in je flow en balans kunt terugvinden? Dan heb ik iets leuks voor je. Op 21 november geef ik de masterclass ‘Gelukkig in je werk’. Hierin leer ik je om weer met energie naar je werk te gaan. Kijk op de Masterclass pagina van mijn website om je in te schrijven. Want het kan écht: gelukkig in je werk.

Recommended Posts