Drie manieren waarop je een gelukkiger leven kunt leiden

 In Positive Psychology Coaching

Eén van de grondleggers van de positieve psychologie, Martin Seligman, onderscheidde drie manieren waarop je een gelukkiger leven kunt leiden. Het aangename leven levert vooral positieve gevoelens op de korte termijn, terwijl het goede leven en het zinvolle leven meer gericht zijn op de lange termijn. Ze kunnen ook naast elkaar bestaan. Naast het zorgen voor anderen of gericht zijn op de maatschappij is het dus ook belangrijk dat je tijd neemt voor jezelf.

Ik ben benieuwd: zijn de drie manieren bij jou in evenwicht?

  1. De eerste is het ‘aangename leven’. Hierin ervaar je veel positieve emoties en bevrediging op de korte termijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets moois kopen voor jezelf, jezelf trakteren op iets lekkers, een hele dag Netflix kijken. Je begrijpt vast wat ik bedoel.
  2. De tweede wijze is het ‘goede leven’. Hierin ervaar je meer flow in het dagelijks leven. Je doet interessant werk of hebt andere bezigheden waarin je je passies kwijt kunt. Bij het goede leven hoort ook dat je in verbinding staat met jezelf en met anderen. Je voelt aan wat je nodig hebt. Wanneer het tijd is om gas terug te nemen bijvoorbeeld. Je voelt ook aan wat anderen nodig hebben en hoe je ze kunt helpen.
  3. De derde wijze is het ‘zinvolle leven’. Hierin gebruik je je sterke eigenschappen voor een doel dat groter is dan jijzelf. Je zet je bijvoorbeeld in om bij te dragen aan de oplossing van een maatschappelijk probleem of je geeft vrijwillig les op een school. Het kan van alles zijn, als het je maar de voldoening geeft dat je ergens aan bijdraagt.

Wil je meer weten hoe de positieve psychologie ook jou kan helpen bij een aangenaam, goed en zinvol leven? Ik adviseer je er graag over tijdens een vrijblijvende kennismaking.

Recommended Posts