Waarom jij gelukkiger wordt van een compliment

 In Inspiratie

Vandaag, 1 maart, is het nationale complimentendag. Een mooi moment om eens stil te staan bij het geven van een compliment. Hoe vaak geef jij je collega, je partner of jezelf een compliment? De meesten van ons niet zo vaak en dat is jammer, want we groeien van complimenten. We worden er gelukkiger van. In deze blog vertel ik je hoe complimenten je werkgeluk en je relatie bevorderen. 

Je hersenen zijn dol op complimenten

Een compliment geven klinkt zo simpel. Maar wordt toch vaak vergeten. Terwijl een oprecht gegeven compliment veel positieve gevoelens opwekt. Je voelt je gezien. Je inspanningen worden erkend door de ander. Dat vinden we een fijn gevoel. Onze hersenen zijn dol op complimenten en wekken in rap tempo positieve gevoelens op als vreugde, optimisme en hoop. 

Dat klinkt misschien een beetje zweverig. Maar die gevoelens kun je goed gebruiken als je aan het werk bent. Als je je optimistisch voelt, gebeurt er iets in je brein (ik zal je verder niet lastigvallen met dit neurologische proces) waardoor je meer oplossingen ziet voor complexe problemen. Je wordt creatiever en gaat daardoor beter presteren. Het is dus een goed idee om je collega vandaag eens te complimenteren.

Hoe geef en ontvang je dan een compliment?

Een compliment kun je op vele manieren geven. Je kunt het zeggen, schrijven en het kan zelfs anoniem. Als het maar oprecht is en bij de persoon past. We voelen namelijk haarfijn aan wanneer iets niet gemeend is en dan schiet het zijn doel voorbij. 

Uit eigen ervaring weet ik hoe krachtig een anoniem compliment kan zijn. Ik was drie jaar geleden voor een studieweek in Nijmegen. De dagen begonnen zonder goede koffie (wat voor mij toch echt een essentieel onderdeel is van de ochtend), dus daar ‘leed’ ik onder. Op de vierde dag stond er ’s morgens opeens een tasje van de Starbucks op mijn tafel met daarin een beker koffie, een muffin en een anoniem briefje. Het idee dat iemand eerder was opgestaan om speciaal voor mij naar de Starbucks te gaan, had een enorme impact. Zelfs nu ik er nog aan terugdenk. Zo krachtig is het gevoel van waardering en gezien worden. Zelfs drie jaar later. 

Maar hoe ontvang je eigenlijk een compliment? Dat vinden we vaak nog lastiger dan een compliment geven. We zijn geneigd om het weg te wuiven, terwijl je eigenlijk maar twee dingen hoeft te doen. Je zegt gewoon: ‘Dank je wel.’ En laat het even tot je doordringen. Dat is wel te doen, toch? 

Geef je partner een compliment

Heb je vandaag een thuiswerkdag? Start het weekend dan goed en geef je partner een compliment. Vergeet vandaag die sokken die altijd naast de wasmand liggen in plaats van erin en bedenk eens wat je waardeert aan je partner. Als je het aandurft, kun je elkaar een minuut in de ogen kijken. Dan vindt er een chemische reactie in jullie brein plaats waardoor je compliment nog meer impact heeft. 

Vergeet ook jezelf niet

Nu we toch bezig zijn. Hoe vaak geef jij jezelf eigenlijk een compliment? We zijn vooral geneigd om ons te focussen op zaken die anders moeten of die we nog beter hadden kunnen doen. We gaan vaak voorbij aan dingen die wel lukken en daarna over tot de orde van de dag. Op naar het volgende item op de to-do list. 

Maar zeg nou eerlijk, heb je eigenlijk echt een reden nodig om trots te zijn op jezelf? Mag je jezelf ook niet eens gewoon complimenteren omdat het je vandaag en deze week weer gelukt is om al die ballen in de lucht te houden? Geef jezelf in gedachte ook maar eens compliment. Lijkt het je raar? Ach, niemand die het ziet of hoort. 

Vind je het lastig? 

Heb je moeite om trots te zijn op jezelf of iets te bedenken waarop je trots bent? Dan kan het de moeite waard zijn om daar samen eens naar te kijken. Neem gerust contact met me op.

Recommended Posts