Wie helpt mijn hoogbegaafde zoon het leven weer te omarmen?

 In Inspiratie

Het is augustus 2018. Voor me zitten Rogier en zijn moeder. Rogier is 17 jaar en zit in 6 vwo. Zijn moeder heeft contact met me opgenomen. Ze is ten einde raad. Ze zoekt hulp om, zoals ze het zo mooi verwoord, ‘Rogier te helpen om het leven te omarmen’. 

Tijdens ons gesprek wordt me duidelijk waarom ze ten einde raad zijn. Rogier heeft al vier jaar last van heel veel buikpijn. De hele dag door. Dag in, dag uit. Ze zijn bij diverse artsen geweest, maar die konden niets vinden. Ze zijn bij psychologen geweest, maar daar voelde Rogier zich niet begrepen. Wel is er vorig jaar een intelligentietest afgenomen. Rogier blijkt hoogbegaafd te zijn. 

Gesprekken over hoogbegaafdheid

Ik zie een uitgebluste jongen zitten die me wantrouwig aankijkt. We beginnen te praten over hoogbegaafdheid. Af en toe zie ik zijn ogen oplichten. Als hij na afloop bij zijn moeder in de auto zit,  vertelt hij haar dat hij zich begrepen voelde en dat hij het nog één keer wil proberen. 

Zo starten we samen zijn reis. We hebben heel veel gesprekken. Over hoogbegaafdheid, over wie hij is, over vriendschap, over zijn toekomst, maar ook over praktische zaken, zoals leren, een groeimindset en dat een hoogbegaafde ook fouten mag maken. Ja, echt!

Stappen vooruit


Het heeft tijd nodig, maar langzaam brokkelt de muur af. Er komt een gevoelige, creatieve en zeer scherpe jongeman tevoorschijn met een voor zijn leeftijd verbazend goed vermogen om ook op zichzelf te reflecteren. Hij zet stappen vooruit en ook weleens een stap terug. Maar dat geeft niet. Hij slaat geen sessie over en we vieren zijn successen. Hoe klein ze ook zijn. 

De buikpijn is verdwenen


Het is inmiddels maart 2019. Voor mij zit Rogier op zijn inmiddels vertrouwde plek. Hij kijkt vol vertrouwen de wereld in. De buikpijn is allang geleden verdwenen. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat hij zijn examen gaat halen en heeft plannen gemaakt voor de toekomst. 

Ik ben trots op hem en dankbaar dat ik hem mocht begeleiden. Hij heeft mij ook veel geleerd. Door hem zie ik nog meer hoe belangrijk het is dat we echt de tijd nemen om de ander te zien. Te zien wat de ander nodig heeft. Of hij nou 7, 17 of 70 jaar is. Los van alle protocollen. Gewoon kijken naar de mens. 

Coaching voor hoogbegaafde jongeren


In mijn praktijk komen veel hoogbegaafde jongeren die hun plek zoeken op school, in hun studie of die zichzelf weer willen terugvinden. Voel je welkom om contact met me op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking

Recommended Posts
Showing 3 comments
 • Joke
  Beantwoorden

  Wat een prachtig blog Graziela en wat mooi dat jij verschil in een jong leven hebt gemaakt. Chapeau!

 • Saskia
  Beantwoorden

  Wat mooi dat jij hem hierbij kon helpen ??

 • Agnes Axelsen
  Beantwoorden

  Ik orden nog een keer de foto s van dit ja 004000 ar onze verre verre reis met riksjas en bedelaars God, is dat dit jaar geweest? ik zie onze zoon-van-voor-een-jaar langs steden en feesten gaan en nog een keer mijn van verdriet betraande gezicht om dit hartverscheurend afscheid. Mijn jongens komen voorbij in alle gebeurtenissen van dit jaar verjarend van klein naar groot tieners veranderend in pubers waar zijn die kleine knuisten in mijn hand gebleven? En zo passeert zich nog een keer die 365 dagen van dit jaar van zoveel werelden tegelijk honderduizenden gedachten van vrees en hoop en gelukzaligheid. Geef me een fles waarin ik de tijd kan vasthouden om hem op mijn eigen tijd steeds weer te ontkurken het mooie te herbeleven en om het verdriet te verdringen en te verdrinken. Ik orden de foto s van dit jaar beelden uit zekerheden van het verleden mijn nieuwe ankers om weer verder te kunnen gaan opnieuw een reis van 365 dagen

PLAATS EEN REACTIE