Ik ben een bedrieger

 In Inspiratie

Ze zit tegenover me en begint te vertellen: “Ik heb een goede functie met veel interessante projecten. Mijn collega’s zijn blij met me. Ik weet dat ik het bedrijf echt iets te bieden heb, maar toch voelt het niet goed.

Ik kan ieder moment door de mand vallen

Mijn werk gaat me te makkelijk af. Het kost me weinig moeite. Het is wat moeilijk uit te leggen, vervolgt ze. Ik geniet namelijk echt van wat ik doe en ik krijg er ook nog goed voor betaald. Ik ben heel succesvol en toch knaagt het aan me. Ik voel me een oplichter. Ik heb het gevoel dat ik ieder moment door de mand kan vallen. En om dat gevoel te ontwijken, doe ik nog meer projecten en werk ik nog harder. Maar inmiddels ben ik bekaf. Ik kan niet meer.”

Herkenbaar? Ik heb weleens zulke gedachten gehad, maar ook veel vrouwen die mijn praktijk bezoeken. En we zijn in goed gezelschap. Michelle Obama, Sheryll Sandberg (COO van Facebook), Brené Brown (onderzoeker), Jennifer Lopez. Allemaal vrouwen die op een zeker moment in hun leven het gevoel hebben gehad dat alles wat ze hadden bereikt, puur toeval was en dat ze ieder moment door de mand konden vallen.

Het imposter-syndroom

Dit wordt het imposter-syndroom (bedriegerssyndroom) genoemd. Het is een psychologische term die verwijst naar een gedragspatroon waarbij mensen twijfelen aan hun eigen capaciteiten en een aanhoudende angst hebben om te worden ontmaskerd als bedrieger. Maar liefst 75% van de hoogopgeleide mannen en vrouwen schijnen weleens dergelijke gedachten te hebben. Vrouwen schijnen er daarnaast extra gevoelig voor te zijn.

Valerie Young deed onderzoek naar het imposter-syndroom. In haar boek “The Secret Thoughts of Successful Women: Why Capable People Suffer From Impostor Syndrome and How to Thrive In Spite of It schrijft ze dat de enige manier om je niet langer een bedrieger te voelen, is te stoppen met denken als een bedrieger. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Gelukkig geeft ze een aantal tips.

Dit kan je helpen
  1. Doorbreek de stilte.

Schaamte weerhoudt veel mensen ervan om uit te komen voor hun ‘frauduleuze’ gevoelens. Het kan erg bevrijdend zijn om (aan jezelf) toe te geven dat je last hebt van zulke gedachten en gevoelens. Zeker nu je weet dat je niet de enige bent.

  1. Maak onderscheid tussen gevoelens en feiten.

Het overkomt ons allemaal weleens dat we ons in een bepaalde situatie incompetent voelen of zelfs dom. Vaak betrekken we dat dan niet meer op die ene situatie, maar wordt het onderdeel van ons hele zijn. Realiseer je in dat geval dat je je in die situatie wel incompetent of dom kunt voelen, maar dat dit niet betekent dat je dat ook bent.

  1. Ontwikkel een nieuw script van gedachten.

Vervang het script dat automatische gedachten oproept in situaties die je imposter- gevoelens oproepen. Wanneer je een nieuwe baan hebt of een nieuw project start, dan kan een imposter-gedachte zijn: “Wacht maar tot ze erachter komen dat ik geen idee heb wat ik aan het doen ben.” Vervang die gedachte dan door: “Iedereen die iets nieuws begint, voelt zich in het begin niet op zijn plaats.” Of “Ik weet misschien niet alle antwoorden, maar ik ben intelligent genoeg om ze te ontdekken.”

Door zo te denken ontwikkel je ook meteen een groeimindset waarmee je ook gevoelens van faalangst bestrijdt. Maar daarvoor in een andere Vie+ Insiders Update meer.

  1. Sta regelmatig stil bij je eigen succes en neem er bewust de credits voor.

Vier je eigen successen! Door je eigen successen te vieren, worden ze meer onderdeel van je. Net zoals we goed zijn om extra lang stil te staan bij de fouten die we maken, is het ook van belang om als tegenwicht stil te staan bij onze successen.

En jij?

Worstel jij ook met deze gedachten en word je tegengehouden om daardoor echt jezelf te kunnen zijn en jezelf te laten zien?  In janauri heb ik weer plek voor nieuwe coachees. Voel je welkom om in mijn digitale agenda een afspraak te maken voor een vrijblijvende kennismaking.

Recommended Posts