Mijn kerstcadeau aan jou

 In Inspiratie

Sta je er weleens bij stil wat je het afgelopen jaar allemaal gedaan en bereikt hebt? Of sta je altijd in de ‘to do modus’ en hop je van het ene project naar het andere? 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik neig om van het een naar het andere te gaan. Maar twee keer per jaar (in juli en december), dwing ik mezelf om bewust stil te staan bij het afgelopen (half) jaar. Zeker door de snelheid van alledag, de tientallen nieuwe ideeën die ik heb en de duizenden prikkels die op me afkomen, moet ik soms echt even gas terug nemen.

Bewust stil staan

Vandaag nodig ik je uit om dit de komende periode ook te doen. Het is het goed voor je welzijn om soms bewust stil te staan. Reflecteren op wat je doet, wat je meemaakt, wie je ontmoet en of dit wel is wat je wilt. Het helpt je om keuzes te maken. Om bewust het leven te leiden dat je bij je past.  

 Mijn kerstcadeau aan jou is om je hierbij te helpen. Met behulp van deze twee krachtige schrijfoefeningen kun je bezinnen op het afgelopen jaar. Of zelfs op het afgelopen decennium, want ook dat loopt ten einde! Het is letterlijk tijd om al het oude los te laten en een nieuwe start te maken.

Geef jezelf de luxe van tijd en reserveer de komende dagen ergens een paar uur voor jezelf. Het zal je een gevoel van rust en nieuwe energie geven. 

Laat het oude los 

We starten door oude gevoelens van wrok, onvrede en boosheid los te laten. Je mag ze achterlaten in 2019. Voor veel mensen (ja, ook voor mij) is het moeilijk om onrecht dat je is aangedaan te vergeven. In tegenstelling tot wat we denken, heeft vergeving echter niets te maken met het wangedrag van een ander tolereren of met het goedpraten ervan. Het betekent ook niet dat je moet proberen te vergeten wat je is aangedaan. 

 Vergeving heeft te maken met een verschuiving in de manier waarop jij naar de gebeurtenis of de persoon kijkt. Vergeving doe je in de allereerste plaats voor jezelf en niet voor de ander. Een goede manier om het oude op te ruimen en in 2019 te laten is de volgende manier. 

Schrijf een brief

Pak pen en papier en schrijf een brief aan de persoon die je iets heeft aangedaan. Maak je geen zorgen. Deze brief hoef je nooit versturen. Hij is alleen bedoeld voor jou. Om deze nare gebeurtenis achter je te kunnen laten. In de brief komen de volgende dingen aan bod:  Beschrijf *wat deze persoon je heeft aangedaan, *op welke manier het je heeft geraakt, *wat je graag had gewild dat deze persoon anders had gedaan. Censureer niet en laat je maar lekker gaan. 🙂

Als je dat hebt gehad, is het klaar voor de volgende stap. Beëindig de brief met een kort statement waarin je begrip toont en hem of haar vergeeft.  

Vaak komt het ook voor dat we in een bepaalde situatie moeite hebben om onszelf te vergeven. Als dat ook voor jou geldt, schrijf de brief dan aan jezelf. Zo kom je ook zelf weer in balans. 

Word je bewust van de bijzondere momenten

Pak nu je agenda van het afgelopen jaar erbij. Blader van januari naar december en schrijf alle belangrijke en bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen op die je hebt gehad. Kijk nu eens naar je lijst. Wat valt je op? Waarom zijn deze gebeurtenissen belangrijk voor je geweest? Welke invloed hebben de ontmoetingen gehad? Op welke manier dragen ze bij aan je levensgeluk, je levensdoelen of je levenspad?

Door op te schrijven wat er belangrijk voor je was, richt je je aandacht op datgene dat positief is en je gaat verbanden zien die je anders wellicht niet waren opgevallen. Wat ga je achter je laten in 2019 en waar wil je meer van volgend jaar? 

Je bent nu helemaal klaar voor 2020. De start van een nieuw jaar en een nieuw decennium. Pak je meteen door met het opschrijven van je goede voornemens?

In de volgende Vie+ Insider Update vertel ik je hoe je je goede voornemens vol kunt houden. Je kunt hier Vie+ Insider worden. Je ontvangt dan de volgende editie begin januari vanzelf in je mailbox. 

Voor nu wens ik je fijne feestdagen. Wees lief voor jezelf.

Nieuwste berichten