OVER GRAZIELLA.

lijntje2
Graziella Ricagnoli
Ik ben Graziella

Positief psycholoog, ECHA-specialist Hoogbegaafdheid en gastdocent Positieve Psychologie & Hoogbegaafdheid aan de Radboud Universiteit. En in het dagelijks leven ben ik daarnaast ook moeder van twee zoons, echtgenote, schrijfster en dochter van een Italiaanse vader (maar dat had je vast al geraden) en een Nederlandse moeder.

Ik help hoogbegaafde (jong) volwassenen bij de kunst van het leven. Voor sommigen betekent dat van een staat van overleven naar voluit leven. Voor anderen betekent het leren omgaan met de hobbels op de weg, zoals faalangst, het gevoel van anders zijn, heftige emoties en/of problemen op het werk.

Specifiek voor mijn werkwijze is dat ik veelal mijn kennis van hoogbegaafdheid combineer met de Positieve Psychologie. Dit is een stroming binnen de psychologie die nu zo’n twintig jaar bestaat. Ik was in Nederland de eerste positief psycholoog voor hoogbegaafden.

Binnen de positieve psychologie staan zingeving, veerkracht, optimisme, het inzetten van je sterke eigenschappen en relaties centraal. Het is gericht op oplossingen en niet op problemen. En dat is waarom het zo mooi past bij hoogbegaafdheid. Hoogbegaafdheid is geen probleem (al voelt dat vaak wel zo), maar een andere manier van zijn.

lijntje2

En dat brengt me bij jou

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik voor je kan betekenen? Aarzel dan niet om een vrijblijvende afspraak met me te maken. Je bent heel welkom.

lijntje2
lijntje2

Gevolgde opleidingen

 • MSc Applied Positive Psychology, Anglia Ruskin University (UK)
 • Coach Practitioner, Europees Instituut de Baak
 • ECHA-specialist Hoogbegaafdheid, Radboud Universiteit Nijmegen
 • MA Maatschappijgeschiedenis, Erasmus Universiteit Rotterdam
lijntje2
lijntje2

Aangesloten bij

 • NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches)
 • International Positive Psychology Association
 • ECHA Nederland
 • Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid
lijntje2

WAT CLIËNTEN ZEGGEN.

lijntje2
 • Ik voelde me vaak somber. Ik twijfelde aan mezelf. Ik wist niet wie ik was en wat ik wilde in het leven. De gesprekken met Graziella hebben me inzicht gegeven in mezelf en in wat ik echt belangrijk vind. Ik heb nu eindelijk mijn doel gevonden.

  Helen (50)
 • Ik voelde mij echt gehoord. Ik heb geleerd om me te richten op waar ik naartoe wil. Het hielp me daarbij om sommige situaties gewoon te oefenen. Ik zet nu voor het eerst na jaren twijfel concrete stappen naar een nieuwe toekomst.

  Marleen (39)

Vie+ is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

NOBCO
ECHA
IPPA
Stichting Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid