OVER GRAZIELLA.

lijntje2
Graziella Ricagnoli
Hi! Ik ben Graziella

Positief psycholoog, Echa-specialist hoogbegaafdheid, coach, schrijver, moeder, maar vooral een optimist die jou helpt om de persoon te worden die je het liefste wilt zijn.

Ik coach en train met veel plezier en passie mensen die de regie in eigen hand nemen. Sommigen vinden hun leven oké, maar willen meer uit zichzelf halen. Anderen zijn vastgelopen en hebben besloten zich daar niet bij neer te leggen. Wat je reden ook is, ik help mensen zoals jij persoonlijke en positieve groei door te maken.

Mia storia

Mijn verhaal begint in 1979. Ik werd geboren in Den Haag als kind van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Ergens werd daar de basis gelegd voor wie ik later zou worden: onderzoeker, schrijver, gefascineerd in mensen en de wereld, denker en hoogsensitief.

Italië

Mijn jeugd vulde zich met familiebezoeken naar Umbrië, de geuren van lasagne, goede koffie en tiramisu, maar er was ook een keerzijde. Mijn moeder maakte veel depressieve periodes door en ik verloor mijn vader op mijn 17e aan kanker.

Ik zat toen in mijn eindexamenjaar, maar slaagde desondanks. Een moeilijke periode brak aan. Ik wisselde daardoor vaak van studies en werkte tussendoor in de horeca. Ik was een barista avant la lettre. Uiteindelijk verhuisde ik naar Rotterdam en besloot Maatschappijgeschiedenis te gaan studeren. Een fantastische studie.

In 2004 studeerde ik af. Ik deed onderzoek naar veerkracht onder Joodse gevangen in kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik spitte brieven en dagboeken door. Hun verhalen van hoop, verlies en veerkracht waren tragisch en mooi tegelijkertijd en ze troffen me recht in mijn ziel. Ik raakte nog meer gefascineerd in mensen en in hun vermogen om te overleven en te veranderen.

Politiek

Diep geroerd door zoveel onrecht waarin me ruim een jaar had verdiept, besloot ik dat ik wilde bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Ik ging werken op het snijvlak van communicatie en politiek. Veertien jaar werkte ik voor prachtige bedrijven, mooie gemeenten en in de fascinerende Tweede Kamer als communicatiestrateeg en lobbyist. In 2016 richtte ik mijn eigen bureau op in  strategische communicatie en public affairs.

Inmiddels had ik een zoon gekregen met hoogbegaafde kenmerken. Het ging thuis goed tot het moment kwam dat hij naar school ging. Ik kwam terecht in een woud van hulpverleners en goedbedoelende leerkrachten, maar kreeg niet het echte antwoord op mijn vraag. Namelijk: “Hoe voed ik mijn kind op tot een gelukkig en veerkrachtig mens?”

Mijn fascinatie voor mensen bereikte inmiddels zijn hoogtepunt en na het lezen van talloze boeken, besloot ik om zelf uit te gaan zoeken. Ik deed de opleiding tot ECHA-specialist Hoogbegaafdheid, maar daar vond ik ook niet wat ik zocht. Echter, kwam ik door deze opleiding weer in aanraking met een jonge stroming binnen de psychologie: de positieve psychologie. Toen vielen er veel stukjes op hun plek. Het gaf me eindelijk een antwoord op de vraag: Hoe help je mensen een gelukkig en veerkrachtig leven te leiden? Zelfs mijn Geschiedenisscriptie uit 2004 ging eigenlijk al over positieve psychologie, alhoewel die stroming toen nog piepjong was.

Vie+

Niet veel later studeerde ik af tot positief psycholoog en als coach. In 2018 begon ik Vie+ waar ik een dag per week met mijn cliënten op zoek naar datgene dat hen belemmert en hen bevrijd.

lijntje2

En dat brengt me bij jou

Ik ben hier om jou te helpen. Vie+ heeft zijn wortels in het onwrikbare geloof dat deze tijd vraagt om mensen die hun plek willen innemen. Mensen die het mooiste uit zichzelf, uit de mensen om hen heen en uit anderen willen halen.

Door mijn manier van coachen en door mijn kennis te delen, wil ik het verschil maken. Ik wil je helpen de persoon te worden, misschien zelfs eerst nog te ontmoeten, die je het liefste wilt zijn.

Ik geloof dat als we meer authentiek zijn en onze sterke eigenschappen en talenten op buitengewone wijze inzetten, we een wereld achter kunnen laten die beter, mooier en schoner is.

lijntje2
lijntje2

Gevolgde opleidingen

 • MSc Applied Positive Psychology, Anglia Ruskin University (UK)
 • Coach Practitioner, Europees Instituut de Baak
 • ECHA-specialist Hoogbegaafdheid, Radboud Universiteit Nijmegen
 • MA Maatschappijgeschiedenis, Erasmus Universiteit Rotterdam
lijntje2
lijntje2

Aangesloten bij

 • NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches)
 • International Positive Psychology Association
 • ECHA Nederland
 • Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid
lijntje2

WAT CLIËNTEN ZEGGEN.

lijntje2
 • Ik voelde me vaak somber. Ik twijfelde aan mezelf. Ik wist niet wie ik was en wat ik wilde in het leven. De gesprekken met Graziella hebben me inzicht gegeven in mezelf en in wat ik echt belangrijk vind. Ik heb nu eindelijk mijn doel gevonden.

  Helen (50)
 • Ik voelde mij echt gehoord. Ik heb geleerd om me te richten op waar ik naartoe wil. Het hielp me daarbij om sommige situaties gewoon te oefenen. Ik zet nu voor het eerst na jaren twijfel concrete stappen naar een nieuwe toekomst.

  Marleen (39)

Vie+ is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

NOBCO
ECHA
IPPA
Stichting Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid