OVER POSITIEVE PSYCHOLOGIE.

lijntje2
positieve psychologie

Wat is positieve psychologie?

Wat zorgt ervoor dat je zin hebt om je bed uit te komen? Hoe kun je in je werk in een flow komen? Wat geeft je het gevoel dat je een betekenisvol leven leidt? Hoe kunnen organisaties hun werknemers zo inzetten dat ze met plezier naar hun werk gaan? En hoe zorgen we ervoor dat mensen (en kinderen!) veerkrachtig worden, zodat ze sterk genoeg zijn om moeilijke periodes te doorstaan? Dat zijn vragen waar de positieve psychologie zich mee bezig houdt.

Stroming binnen de psychologie

De positieve psychologie is een jonge stroming binnen de psychologie. Het ontstond rond het jaar 2000. Martin Seligman, de voorzitter van de befaamde American Psychology Association, merkte op dat het eigenlijk vreemd was dat psychologen zich tot dan toe voornamelijk richten op onderzoek en de behandeling van stoornissen, klachten en problemen. En niet op zaken zoals het optimaal functioneren van mensen, veerkracht en zingeving.

We wisten dus wel wat ons ziek maakt en hadden daar succesvolle therapieën voor ontwikkeld, maar er was destijds weinig kennis over wat ons gelukkig maakt. De positieve psychologie heeft hier inmiddels veel onderzoek naar gedaan en interventies ontwikkeld waarvan inmiddels wetenschappelijk is bewezen dat ze mensen echt gelukkiger en veerkrachtiger kunnen maken, ook op de lange termijn.De uitkomsten van dit onderzoek worden toegepast binnen bedrijven, het onderwijs, sport en de gezondheidszorg.

Bouwen op je sterke eigenschappen

De positieve psychologie kijkt naar wat er wél is, in plaats van wat er niet is. Vanuit de positieve psychologie besteden we veel aandacht aan optimisme, hoop, flow, relaties met anderen, zingeving, het vergroten van veerkracht en het bouwen op je sterke kanten. Dat klinkt voor veel mensen een beetje soft of zweverig. Maar dat is het zeker niet.

De wetenschap laat namelijk zien dat de kans op succes veel groter is als je een probleem oplost vanuit je sterke kanten. Ga maar eens na. Als je iets moet doen (van jezelf of een ander) waar je eigenlijk geen zin in hebt, dan lekt er energie weg en geef je het sneller op. Iets aanpakken vanuit je sterke kanten geeft energie en gevoelens van optimisme, flow en misschien zelfs zingeving. Die gevoelens zorgen ervoor dat je langer volhoudt en de kans wordt aanzienlijk groter dat je je missie volbrengt.

Positieve psychologie is geen positief denken

Het woordje ‘positief’ kan misleidend zijn. Er wordt al snel gedacht dat het hetzelfde is als positief denken. Mouwen opstropen en gaan. Of de hele dag met een geforceerde glimlach rondlopen, of je ontevreden en sombere gevoel wegstoppen. Dat is het niet.

Positieve psychologie gaat over de hele mens. Met alle goede en onaangename eigenschappen. Je mag zeker boos zijn en chagrijnig en somber. En ook alle drie tegelijk. Negatieve emoties zijn binnen de positieve psychologie net zo belangrijk als positieve emoties. Ze fungeren als een kompas en geven je signalen waar je naar moet luisteren.

Je kunt het vergelijken met een boot, waarbij positieve emoties aan het roer staan. Negatieve emoties kunnen ervoor zorgen dat de boot lekt en zinkt. Je moet ze dus zeker serieus nemen en er aandacht aan te besteden, maar ze bepalen niet de koers van je leven.

Het verschil tussen coaching en positieve psychologie

Zowel coaching als positieve psychologie zijn oplossingsgericht, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Positieve psychologie heeft een wetenschappelijke basis en werkt daardoor met vragenlijsten en interventies die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Terwijl er bij coaching interventies vanuit verschillende stromingen worden gebruikt. Dat wordt ook eclectisch genoemd; de coach faciliteert het proces. Een positief psycholoog is vaak meer een mentor. Positieve psychologie en coaching kunnen elkaar echter ook mooi aanvullen.

In mijn praktijk Vie+ combineer ik daarom beiden. Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Ik geef coaching en trainingen werkgeluk voor bedrijven en het onderwijs. Wil je meer weten, neem dan gerust contact met me op.

WAT CLIËNTEN ZEGGEN.

lijntje2
  • Ik voelde me vaak somber. Ik twijfelde aan mezelf. Ik wist niet wie ik was en wat ik wilde in het leven. De gesprekken met Graziella hebben me inzicht gegeven in mezelf en in wat ik echt belangrijk vind. Ik heb nu eindelijk mijn doel gevonden.

    Helen (50)
  • Ik voelde mij echt gehoord. Ik heb geleerd om me te richten op waar ik naartoe wil. Het hielp me daarbij om sommige situaties gewoon te oefenen. Ik zet nu voor het eerst na jaren twijfel concrete stappen naar een nieuwe toekomst.

    Marleen (39)

Vie+ is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

NOBCO
ECHA
IPPA
Stichting Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid