The beginning is the most important part of the work

 In Inspiratie

Dit jaar heb ik Oud & Nieuw in India gevierd Het was een bijzondere ervaring in een prachtig land dat boordevol tegenstellingen zit. Straatarm en steenrijk. Blinkend schoon en vreselijk smerig. Enorm gastvrij en ieder voor zich.

Die tegenstelling kon ik ook mooi vangen op bovenstaande foto. Op Nieuwjaarsdag zag ik bovenstaand A4-tje. Het was ergens in een – naar onze maatstaven armoedige – winkel op de muur geplakt met een foto van Gandhi om de hoek. In al zijn eenvoud, spreekt er echter zoveel wijsheid uit: The beginning is the most important part of the work.

Waar moet je beginnen?

Een goede start van een nieuw jaar, een nieuw decennium of een nieuw project is ook belangrijk. Vaak willen we echter zoveel tegelijk veranderen dat je al snel niet meer weet waar je moet beginnen. Dat overkwam mij ook ieder jaar, maar vorig jaar heb ik het anders aangepakt. En met succes. Die tips deel ik daarom graag met je zodat jij ook een goede start kan maken.

Vorig jaar moest ik echt iets aan mijn leefstijl gaan veranderen. Ik was vaak ziek, moe en te zwaar. De band met mijn Nespresso apparaat en Tony Chocoloney was beter dan die met de sportschool. En ondanks dat ik al een jaar iedere week een date met Wesley- de personal trainer- had, lukte het me niet om een gezonde levensstijl vol te houden.

Vijf belangrijke elementen

Maar vorig jaar is het wel gelukt en ik heb ontdekt dat het geheim uit vijf elementen bestaat, dat je ze voor alles wat je wilt kunt gebruiken. Of je nu een nieuwe baan zoekt, wil leren mediteren of je mindset wil veranderen. Hier komen ze.

  1. Voel je verlangen intens.

Voor mij betekende mijn voornemen niet alleen dat ik bedacht wat ik zou willen (een gezonde levensstijl), maar dat ik ook echt voelde waarom dat nodig was. Doordat ik vaak ziek was en daar zo van baalde, voelde ik tot in mijn haarvaten dat het echt anders moest. Het roer moest om. Dat intens voelen was het signaal dat ik er klaar voor was.

  1. Veranderen gaat in kleine stapjes.

In januari ben ik niet meteen begonnen met sporten (Wesley kreeg heel januari gewoon lekker vrij). Iedere week had ik een klein doel waar ik me strikt aan hield. Week 1 was de hele week geen chocola eten en geen koffie drinken (help!). In week 2 kwamen daar onthouding van koek en snoep bij. In week 3 voegde ik eraan toe dat ik iedere dag multivitaminen ging slikken. Pas in week 6 introduceerde ik het sporten.

Die kleine stapjes zijn heel belangrijk. Wat je doel ook is. Splits je grote doel dus op in kleine doelen. Bedenk dat je ook niet in een keer kon rennen toen je klein was. Je bent eerst begonnen met jezelf optrekken aan de tafel en hebt daar steeds iets nieuws aan toegevoegd. Zo gaat het ook met veranderingen.

  1. Houd je wekelijkse doelen bij

Om gemotiveerd te blijven. is het belangrijk om dagelijks met je doelen bezig te blijven. Focus jezelf ’s morgens op je doel en kijk er ’s avonds op terug. Wat ging er goed? Wat kan er morgen beter? Ik houd van schrijven in notitieboekjes, dus daar houd ik mijn vorderingen in bij. Maar voor jou werkt het misschien wel om het in een app op je telefoon bij te houden of op een A0 vel op je slaapkamer. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je maar dagelijks met je kleine doelen bezig blijft om gefocust te blijven.

  1. Toon compassie voor jezelf als het een periode niet lukt

En toen kwamen er vakanties en perioden waarin ik stress had (zoon ging naar de middelbare school en mijn oma overleed) en vergat ik te sporten of ik vond het gewoon minder belangrijk. Dan is het belangrijk om compassie voor jezelf te voelen. Het is niet opeens allemaal verloren als je een paar dagen of zelfs weken bent afgeleid. Als de rust is teruggekeerd, ga je gewoon weer verder waar je gebleven was. Toon compassie voor jezelf.

  1. Vier je successen.

Na een aantal weken voelde ik me sterker en energieker. Ik was niet meer ziek. Dus tijd om het te vieren dat het de goede kant op ging.

Je successen en mijlpalen vieren zijn belangrijk om gemotiveerd te blijven. Je geeft je brein een endorfine shot. En we houden allemaal van het gevoel van endorfines. Gebruik het in je voordeel en je zal gemotiveerd blijven om met je doelen door te gaan.

Ik wens je een fantastisch jaar!

P.S.  Wil je direct de nieuwste artikelen in je mailbox, op de hoogte blijven van aanbiedingen en handige tips, word dan ook Vie+ Insider!

 

Recommended Posts