OVER MIJ.

lijntje2

Graziella in een oogopslag

“Na een loopbaan in bedrijfsleven en de politiek draag ik nu op een andere manier bij aan de samenleving. Ik geloof dat deze tijd vraagt om een nieuw soort type leider. Deze tijd vraagt om mensen die leiderschap tonen. Mensen die het mooiste uit zichzelf, uit de mensen om hen heen en uit anderen willen halen. Ik geloof dat als we met meer zijn en onze sterke eigenschappen en talenten op buitengewone wijze inzetten, we een wereld achter kunnen laten die beter, mooier en schoner is.”

Dagelijks coach of train ik mensen die de regie in eigen handen nemen. Sommigen vinden hun leven oké, maar willen er meer uit halen. Of ze willen meer uit zichzelf halen. Anderen zijn vastgelopen en hebben besloten zich daar niet bij neer te leggen. Ik help mensen die positieve groei willen doormaken.

Ben je benieuwd naar mijn levensverhaal? Ga lekker zitten en lees hieronder verder.

Gevolgde opleidingen

 • MSc Applied Positive Psychology, Anglia Ruskin University (UK)
 • Coach Practitioner, Europees Instituut de Baak
 • ECHA-specialist Hoogbegaafdheid, Radboud Universiteit Nijmegen
 • MA Maatschappijgeschiedenis, Erasmus Universiteit Rotterdam

Aangesloten bij

 • NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches)
 • ECHA Nederland
 • International Positive Psychology Association

Graziella

Als kind van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader werd ik in 1979 geboren in Den Haag. Ik kon goed de geheimen bewaren die vriendinnen me influisterden. Ze zeiden me vaak dat ze zo goed met me konden praten en zich fijn bij me voelden. En ik schreef veel: dagboeken, brieven, verhalen. Over mezelf en over mensen. Die vond ik interessant. Misschien ook wel doordat mijn moeder depressieve periodes doormaakte. Ik zag van dichtbij wat er met haar gebeurde en voelde wat het met mij deed.

Dat ging over mensen

Op mijn 17eoverleed mijn vader aan kanker. Ik zat toen in mijn eindexamenjaar, maar slaagde desondanks. Een moeilijke periode brak aan. Een depressieve moeder en geen vader. Ik wist het zelf ook niet meer. Wie ik was en wat ik wilde. Ik wisselde daardoor vaak van studies en werkte tussendoor in de horeca. Uiteindelijk verhuisde ik naar Rotterdam en ging Maatschappijgeschiedenis studeren. Dat ging over mensen en je moest veel schrijven. Dat vond ik nog steeds razend interessant.

Recht in mijn ziel

In 2004 studeerde ik af. Ik deed voor mijn scriptie onderzoek naar veerkracht onder Joodse gevangenen in kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik spitte brieven en dagboeken door. Deze keer die van andere mensen. Hun verhalen van hoop, verlies en veerkracht waren tragisch en mooi tegelijkertijd en ze troffen me recht in mijn ziel. Ik raakte nog meer gefascineerd in mensen en in hun vermogen om te overleven en te veranderen.

Communicatiestrateeg en lobbyist

Diep geroerd door zoveel onrecht waarin ik me ruim een jaar had verdiept, besloot ik dat ik wilde bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Ik ging werken op snijvlak van communicatie en politiek. Nog steeds met mensen en schrijven. Veertien jaar werkte ik voor prachtige bedrijven, mooie gemeenten en in de fascinerende Tweede Kamer als communicatiestrateeg en lobbyist.

Hoe voed ik mijn hoogbegaafde kind op?

Inmiddels had ik een zoon gekregen met hoogbegaafde kenmerken. Het ging thuis goed tot het moment kwam dat hij naar school ging. Ik kwam terecht in een woud van hulpverleners en goed bedoelende leerkrachten, maar kreeg niet het echte antwoord op mijn vraag. Namelijk: “Hoe voed ik mijn kind op tot een gelukkig en veerkrachtig mens?”

Mijn eigen pad

Mijn fascinatie voor mensen bereikte inmiddels zijn hoogtepunt en na het lezen van talloze boeken startte ik met de opleiding tot (ECHA) specialist Hoogbegaafdheid. Hierdoor kwam ik ook in aanraking met de positieve psychologie en vielen er veel puzzelstukjes op hun plek. Het gaf me eindelijk een antwoord op de vraag: Hoe help je mensen een gelukkig en veerkrachtig leven te leiden? Zelfs mijn geschiedenisscriptie uit 2004 ging eigenlijk al over positieve psychologie. Opeens was mijn eigen pad me duidelijk.

Een gelukkiger en veerkrachtiger leven

Ik besloot een toelatingsprocedure te doorlopen voor de masteropleiding Applied Positive Psychology in Engeland. Tot mijn grote vreugde werd ik toegelaten. Niet lang daarna opende ik mijn eigen praktijk Vie+. Naar het Franse woord Vie dat leven betekent. De + staat voor een mooier, betekenisvol leven.

Ik koos voor deze naam omdat het mijn levensdoel is om mensen te helpen zichzelf te vinden, zodat zij een gelukkiger en veerkrachtiger leven kunnen leiden. Ik schrijf nog steeds en mag veel naar mensen luisteren en hen helpen. De cirkel is rond.

Zoek je hulp?

Wil jij hulp bij het vinden van je eigen levenspad? Of worstel je met andere vragen? Ik ontmoet je graag om je hierbij te helpen.

Graziella Ricagnoli

Ik help jongeren & volwassenen hun potentieel te ontwikkelen en te gebruiken, zodat ze meer plezier en zingeving in hun leven ervaren.

Wil je meer weten? Stuur me gerust een bericht.

logo-vieplus-website-new

Maar dit ben ik trouwens ook:

Ik ben ook moeder van twee jongens (en samen kijken we de wedstrijden van Feyenoord) ~ Mijn grootste frustratie: als Italiaanse kan ik door een glutenallergie geen pasta & pizza verdragen ~ Het oubollige programma tussen Kunst & Kitsch vind ik heel erg leuk om naar te kijken.

WAT CLIËNTEN ZEGGEN.

lijntje2
 • Ik voelde me vaak somber. Ik twijfelde aan mezelf. Ik wist niet wie ik was en wat ik wilde in het leven. De gesprekken met Graziella hebben me inzicht gegeven in mezelf en in wat ik echt belangrijk vind. Ik heb nu eindelijk mijn doel gevonden.

  Helen (50)
 • Ik voelde mij echt gehoord. Ik heb geleerd om me te richten op waar ik naartoe wil. Het hielp me daarbij om sommige situaties gewoon te oefenen. Ik zet nu voor het eerst na jaren twijfel concrete stappen naar een nieuwe toekomst.

  Marleen (39)

Vie+ is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

nobco-logo-voor-website
ECHA
IPPA