Hoe een lege koelkast je kan vertellen waar je gelukkig van wordt

 In Inspiratie

Mijn vorige blog ging over hoogbegaafde laatbloeiers. Hier kreeg ik een flink aantal reacties op. Veel hoogbegaafden én niet-hoogbegaafden die zich erin herkenden. En ook mensen die het jammer vonden dat ze pas op latere leeftijd erachter waren gekomen wat nu echt bij hen paste.

Positief onderwijs

En die mening deel ik met hen. We leren op school wel taal- en rekenvaardigheden, maar we leren niet wie we zijn. Wat onze sterke eigenschappen zijn en hoe we met tegenslagen kunnen omgaan. Dat is de reden dat ik het thema ‘positieve psychologie in de klas’ heb geïntroduceerd bij de RITHA, de opleiding tot Hoogbegaafdheidspecialist van de Radboud Universiteit. Een aantal studenten toonden zich al enthousiast. Ik ben heel benieuwd wie ik mag begeleiden bij zijn of haar eindscriptie, want het zou toch een mooie stap zijn naar positief onderwijs.

Jezelf leren kennen en je bewust worden van je sterke eigenschappen. Je focus verleggen van kijken naar wat beter kan, maar ook leren kijken naar wat we al wel goed gaat en dat uitbouwen.  Waarom zou je dat eigenlijk doen?

Functioneringsgesprek

Ik zal je een voorbeeld geven dat iedereen wel herkend: het functioneringsgesprek. In zo’n gesprek gaat het al snel over wat er niet goed gaat. Vaak haalt je leidinggevende er een hele lijst met verbeterpunten bij. Zaken waarop je je zou moeten ontwikkelen. Je maakt er afspraken over en gaat vervolgens keihard aan de slag. Het kost veel tijd en moeite en vooral veel energie. De uitkomst is vaak een matige verbetering. En het jaar daarop herhaalt de hele cyclus zich weer.

Stel je nu eens voor dat je in het functioneringsgesprek wordt gevraagd om uitbundig te vertellen over je successen, je talenten en je sterke eigenschappen. Aan het einde van het gesprek krijg je het advies om je successen en je sterke kanten verder uit te bouwen. Je maakt er wederom afspraken over en gaat vervolgens opnieuw aan de slag. Het verschil is echter dat je nu de energie voelt stromen, omdat je bezig bent om vanuit jouw sterke eigenschappen te werken. Je werkt aan projecten die je energie geven.

Grotere kans op succes én geluk

Voel je het verschil? Het een is verschuiving in perspectief. Dat is de reden dat we vanuit de positieve psychologie veel aandacht besteden aan het voortbouwen op je sterke eigenschappen. De wetenschap laat namelijk zien dat de kans op succes veel groter is, als je een probleem oplost vanuit je sterke eigenschappen en voortbouwt op je successen.

Sterke eigenschappen

Dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Vaak kunnen we haarfijn uitleggen wat onze minder goede eigenschappen zijn. In mijn geval ben ik niet zo gestructureerd en kan ik slecht plannen. Daarentegen ben ik wel creatief, analytisch en leergierig. Als ik me de afgelopen jaren had gericht op beter leren plannen, dan hadden we nu waarschijnlijk geen lege koelkasten meer gehad. Maar ik had ook niet gezien dat veel hoogbegaafden goed geholpen kunnen worden vanuit de positieve psychologie. Twee onderzoeksgebieden die toen nog nauwelijks met elkaar in contact waren gekomen. Ik had daar geen onderzoek naar gedaan, ik had Vie+ niet opgericht. Heel veel mensen zouden niet geholpen zijn, omdat ik te druk bezig was geweest om de principes van timemanagement onder de knie te krijgen. Waarschijnlijk met matig succes overigens, want mijn interesse ligt daar niet.

Dat betekent niet dat ik niet gestructureerd (probeer) te werken of geen planningen maak. Dat doe ik wel, maar ik heb geaccepteerd dat het mij meer tijd kost, dat ik niet al mijn energie daarin moet steken en dat ik daarna dingen moet gaan doen waar ik wel weer energie uithaal.

Oefening: Jouw sterke eigenschappen

En dan nu mijn vraag aan jou. Weet jij wat je sterke eigenschappen zijn? Je kunt deze oefening doen om erachter te komen.

Denk eens terug aan een moment waarop je het meest trots bent. Het mag een succes zijn in je werk, of de wijze waarop je aan je gezondheid hebt gewerkt. Misschien ben je trots op de opvoeding van je kind of je relatie.

Denk dan nu eens aan specifiek moment binnen dit succes waarin je je heel erg trots voelde. Hoe gedroeg je je toen? Wat heb je gezegd of gedaan waardoor het een succes werd? De kans is groot, dat op de momenten waarop je het meest trots voelt, je je sterke eigenschappen het meest gebruikte. Kijk eens of je kunt bepalen welke eigenschappen dat zijn. En gebruik die dan meer.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe sterke eigenschappen je kunnen helpen? Laten we dan een afspraak maken. Ik help je om je sterke eigenschappen in kaart te brengen en om meer vanuit je sterke eigenschappen te denken, te werken en te leven. Het is nooit te laat om een gelukkige laatbloeier te worden.

 

 

 

 

 

Recommended Posts