Wat is geluk?

 In Positive Psychology Coaching

Geluk is populair. Als ik mijn favoriete boekhandel binnenstap, zie ik stapels zelfhulpboeken en tijdschriften die je tips geven om een gelukkig leven te leiden. Maar wat is geluk eigenlijk? Is het wel haalbaar en betekent geluk voor iedereen hetzelfde?

Voor de antwoorden op die vragen neem ik je ver mee terug in de tijd. 2300 jaar geleden heeft Aristoteles als eerste filosoof veel geschreven over geluk. De positieve psychologie is zelfs voor een groot deel gebaseerd op zijn overpeinzingen (aangevuld met hedendaags wetenschappelijk onderzoek uiteraard). 

Volgens Aristoteles is het doel van het leven ‘simpelweg’ het vinden van geluk. Hij stelt dat je dat kunt bereiken door een doel te vinden om je potentie te realiseren en aan je gedrag te werken om zo de beste versie van jezelf te worden. Dat klinkt vrij modern, vind je ook niet? Of wellicht zijn we in de loop der tijd toch niet zo veranderd als we misschien soms denken.

 

 

Doel van het leven

Om weer terug te keren naar Aristoteles. Volgens hem heb je het heft dus zelf in handen. En degenen die me nu al een tijdje kennen, zullen dat inmiddels ook in mijn werkwijze herkennen. Aristoteles gaat zelfs nog een stap verder. Volgens hem kun je beslissen om gelukkig te worden. Maar wat is geluk dan eigenlijk?

 

 

Twee vormen van geluk

In navolging van Aristoteles onderscheiden we in de positieve psychologie twee soorten geluk die worden aangeduid met de Griekse namen hedonia en eudaimonia. Hedonia noemen we in het Nederlands hedonisme. Het draait om de maximalisatie van plezier en de minimalisatie van pijn (of verlies. Verlies doet namelijk ook pijn). Het gaat om het optimaal ervaren van alles wat het leven aangenaam maakt. Denk maar aan een heerlijke reis, een groot huis, die mooie auto of een goede baan die je veel aanzien geeft. Wanneer we hedonia vertalen in termen van werkgeluk dan vinden we een riant salaris en bijpassende arbeidsvoorwaarden belangrijk. 

Maar wat nou als je dat goede salaris eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt? Of wanneer je het moeilijk vindt dat je studie is afgerond, omdat het jou niet zozeer om het diploma en de status gaat maar om het leren zelf? Dan vind jij je geluk waarschijnlijk ook in eudaimonia. Aristoteles noemt dit het ‘geluk van de ziel.’ Het draait bij eudaimonia om betekenisgeving en het vinden van een doel in je leven. Eudaimonisch welzijn zien we in de positieve psychologie als jezelf ontwikkelen om de beste versie van jezelf worden en bij te dragen aan doelen die groter zijn dan puur je eigen belang. Doelen die maatschappelijke impact hebben. Hoe klein die ook zijn.

 

 

Zijn versus Doen

Simpel gezegd, hedonisch geluk is datgene wat je bent. Eudaimonisch geluk is datgene dat je doet. Als positief psycholoog gaat geluk voor mij zowel over genieten als over betekenisgeving. In mijn praktijk zie ik veel cliënten die vooral zoeken naar betekenisgeving en het vinden van een hoger doel in hun leven. Ze hebben een goede baan, een mooi huis, een prachtig gezin en een fijne relatie, maar toch mist er iets. Het voelt nog niet af.

 

 

De beste versie van jezelf

Zij zoeken naar de beste versie van zichzelf. Hoe ze impact kunnen maken, terwijl ze ook genieten van dingen die er wel zijn. Hedonia en eudaimonia gaan hand in hand. Juist als positief psycholoog help ik mijn cliënten daarbij. In het zoeken naar de balans. 

 

 

Nieuwste berichten