WIE STUURT DE TO-DO LIST OP VAKANTIE?

 In Inspiratie

Nog een dag en dan breekt de zomervakantie aan. Het grote afbouwen van de stapels werk is inmiddels al enige tijd gaande. Eindelijk ontspanning in het vooruitzicht, maar daar denkt mijn hoofd heel anders over. Ik word er onrustig van. Herken je dat ook? Het hele jaar door was het razend druk met te veel werk, te krappe deadlines en veel reizen. Nergens tijd voor. En nu de tijd er is, voel ik me onrustig. Tijdens het hardlopen betrap ik mezelf erop dat ik een to-do list voor de vakantie aan het maken ben:

 

  • Een nieuwe training maken
  • Werken aan mijn onderzoek
  • Een boek schrijven
  • Uitslapen
  • En…genieten
  • O ja, ook ontspannen
  • En leuke dingen doen met zijn allen
  • En trouwens de muren van mijn praktijkkamer moeten gewit worden
  • En de jongens hebben nieuwe spullen nodig voor het nieuwe schooljaar
  • Had ik genieten er trouwens al op gezet?

 

Afkicken
Ik besef dat ik in een soort afkickfase zit. In die onrustige fase kijk ik vaker op mijn telefoon naar social media updates en ik ben chagrijnig. Dat is enorm irritant (vooral voor degenen om me heen), maar ik besef dat het erbij hoort. Het is een signaal dat het erg druk was de afgelopen periode en dat het tijd is om écht gas terug te nemen. Daar ga ik dus naar luisteren. Tot 19 augustus stuur ik mijn to-do list op vakantie.

Vind jij het ook lastig vinden om te genieten van je me-time? Hieronder deel ik graag een oefening met je uit de positieve psychologie voor een gelukzalige zomer. Ik wens je een heerlijk ontspannen vakantie toe.

Oefening om dagelijks meer te genieten
Het hele jaar razen we maar door en hebben we bijna geen tijd om stil te staan bij de mooie dingen die ons overkomen. De gebeurtenissen die niet goed gaan hebben meer impact op ons dan de dingen die wel goed gaan. Dat is evolutionair gezien logisch te verklaren, maar daar hebben we nu niet zoveel aan. De zomer is een mooie tijd om wat meer stil te staan bij de mooie dingen van het leven.

Deze oefening gaat als volgt. Neem een notitieboekje mee op vakantie en noteer 3x per week, drie dingen waar je dankbaar voor bent. Belangrijk is dat je er ook bij zet, waarom je er dankbaar voor bent of waarom het goed voelt voor je.

Past het woord dankbaar minder goed bij je, denk dan eens aan dingen, mensen of gebeurtenissen die je als prettig hebt ervaren de afgelopen dagen. Probeer het positief te formuleren, bijvoorbeeld. “Ik vond het fijn, dat alle stoplichten op groen stonden, omdat ik toen eerder thuis was en meer tijd kon doorbrengen met mijn gezin.” Als je het lastig vindt om iets te bedenken, dan helpt het om klein te denken. Misschien zat je haar goed die dag, scheen de zon of heb je lekker gegeten.

Ik wens je veel succes en ik ben benieuwd naar jouw zomer-ervaringen.

Recommended Posts